Titel
Triktrakspelers
Categorie
Prenten
Etser
Jacques Firmin Beauvarlet
(Abbeville, 1731 - Parijs, 1797)
Jacques Firmin Beauvarlet was naast tekenaar, etser en graveur ook uitgever. Op jonge leeftijd trok hij naar Parijs en werd leerling van Charles Dupuis en Laurent Cars. Hij evolueerde tot een bedreven graveur en ontving de titel van koninklijk graveur. In 1776 werd hij tot de Académie Royale toegelaten. Twee van zijn echtgenotes waren eveneens graveur en assisteerden bij zijn werkzaamheden. (Bénézit, dl. 1, p. 936)
Naar
David Teniers de Jonge
(Antwerpen, 1610 - Brussel, 1690)
David Teniers de Jonge (ook: David II Teniers) was de zoon van de historieschilder David Teniers de Oude (ook: David I Teniers), bij wie hij zijn schildersopleiding volgde. In 1632-1633 werd hij in de Sint-Lucasgilde van zijn geboortestad opgenomen. Door zijn huwelijk in 1637 met de dochter van Jan Bruegel de Oude onderhield hij contacten met de familie Bruegel en eveneens met Peter Paul Rubens. Hij zou uitgroeien tot één van de belangrijkste genreschilders van de Zuidelijke Nederlanden en werd in 1647 benoemd tot hofschilder van aartshertog Leopold Willem (1614-1662), de Spaanse landvoogd van de Zuidelijke Nederlanden (1647-1656). Ten laatste in 1651 verhuisde hij zijn atelier naar Brussel waar hij tot zijn overlijden werkzaam zou blijven. (Margret Klinge, David Teniers de Jonge, in De kunst van het spel, p. 116 - Bénézit, dl. 13, p. 529)
Uitgever
Pierre-François Basan
(Parijs, 1723 - 1797)
Pierre-François Basan was als graveur, etser en uitgever gevestigd in Parijs. Hij volgde zijn opleiding bij Jean Daullé en E. Fessard. Zijn hoofdactiviteit was de uitgave van gravures, alhoewel hij ook zelf een aanzienlijk oeuvre naliet. Tussen 1761 en 1799 gaven hij en diens nazaten vele prenten uit, voor het merendeel commercieel van aard. Daarnaast stond hij in voor de uitgave van een aantal rijk geïllustreerde publicaties. In 1767 publiceerde hij de Dictionnaire des graveurs anciens et modernes en een catalogus met gravures naar Pieter Paul Rubens. Na zijn overlijden zetten zijn zonen de onderneming verder. (Bénézit, dl. 1, p. 826)
Pierre Fouquet Junior
Pierre Fouquet Junior was tussen 1750 en 1800 in Amsterdam actief als verkoper van prenten en incidenteel ook als uitgever.
Beschrijving
Het tafereel speelt zich af in een taverne. Rond de tafel gaan drie mannen op in een triktrakspel. De dobbelstenen worden gegooid op het triktrakbord of het "verkeersbord". De man die rechtstaat, is aan de beurt en houdt in zijn gesloten hand de dobbelstenen vast. Op de achtergrond zijn twee mannen in een gesprek verwikkeld. Ze houden zich afzijdig van het spel. Het triktrakspel had in de periode van Teniers een negatieve connotatie, omdat het steeds gepaard ging met drank en roken en vaak eindigde in een vechtpartij.
Inscriptie
onderaan links : D. Teniers Pinx.,
A Paris, chés Basan, Graveur, rue St. Jacques / onderaan rechts : J. Beauvarlet Sculp.,
A Amsterdam, chés P. Fouquet Junior.
Datum
tweede helft 18de eeuw
Plaats vervaardiging
Amsterdam, Nederland
Thema
Triktrakspel
Materiaal en techniek
Ets
Afmetingen
360 × 244mm
Tentoonstellingen
De kunst van het spel. 75 jaar Nationale Loterij, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Brussel, 2009-2010
Art Nocturne Knocke 2015, CC Scharpoord, Knokke-Heist, 2015
HasART. Quand le jeu de hasard s’expose, Bibliothèque universitaire Moretus Plantin de l'Université de Namur (BUMP), Namen, 2016
Bibliografie
Nathalie Poot, in De kunst van het spel (Annemie Buffels, algemene leiding), 75 jaar Nationale Loterij, Nationale Loterij - Mercatorfonds, 2009, p. 164-165